Finomra vágott vöröshagymát forró zsíradékban kevergetünk, míg átlátszó nem lesz (üveges).
Flambírozás
Húsok, gyümölcsök alkohollal való leöntése, majd meggyújtása. Íz, illat anyagok fokozására.
Habarás
Lisztet vízzel simára keverünk és szűrőn keresztül öntjük a sűrítendő ételhez. Ételek sűrítésére használjuk.
Legírozás
Tejszín, tojássárga keverékéből különböző krémleveseket sűrítjük.
Montírozás
Krémlevesekre, öntetekre, szószokra vajdarabkákat olvasztunk, így nem bőrösödik be a teteje.
Pirítás
Forró zsíradékban pl. zsemlemorzsát, búzadarát addig sütünk, míg pörzsanyag nem keletkezik.
Párolva sütés
Párolás + tepsiben 175 'C-os sütőben készre sütjük az ételt.
Párolás
Felforrósított zsíradékban húst, zöldséget sütünk 1-2 percig, majd vízzel felöntjük és fedő alatt "főzzük" pároljuk.
Rántás
Felforrósított zsíradékban lisztet kezdünk pirítani, ízét piritás ideje színe határozza meg. Pirítás után felöntjük hideg vízzel, ha elhűlt simára keverjük és hozzáöntjük a sűrítendő ételhez. Ételek sűrítésére ízesítésére használjuk.
Tűpróba
Egy hústűt vagy fogpiszkálót bele szúrjuk a tészába, ezzel ellenőrízzük, hogy megsült-e a tészta.