A deszertek az étkezések záróakkordjaként szoktuk fogyasztani ami általában édesség gyanánt szolgál.
Sajtos pogácsa
Megtekintve:29227
A pogácsa kelt tésztákhoz kovászt kell készíteni.
Hozzávalók:
1 kg liszt
3 dl tej
5 db tojás
20 dkg trappista sajt
8 dkg élesztő
25 dkg sütő margarin
só, 1 csapott evőkanál cukor
Kovász:
1 evőkanál cukrot teszünk kis lábasba és beleöntjük a tejet kb. 40 'C-ra melegítjük és hozzátesszük a kezünkben elmorzsolt friss élesztőt, aztán 5-6 percig állni hagyjuk.
Tetszőlegesen kiválasztunk magunknak egy tálat, amiben dagasztunk, az l kg lisztből kb. 90 dkg öntünk a tálba (többi megmarad lisztezéshez) 4 db tojást, 1-et meghagyunk a kenéshez.)
A megolvasztott margarint és 10 dkg reszelt sajtot, illetve a kovászt hozzáadjuk a liszthez, ehhez kb. 3 dkg só szükséges, majd addig dagasszuk, míg a kezünktől el nem válik a nyersanyag és rugalmas nem lesz a tészta.
A végén cipót formázunk belőle és meglisztezzük a tetejét kb. 3 dkg liszttel. 30-40 percig kelesztjük úgy, hogy egy konyharuhával letakarjuk.
Amikor megkelt (azaz térfogata legalább kétszerese lesz) a tálból kifordítjuk a lisztezett nyújtódeszkára, itt kb. 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk el.
Késsel bevagdaljuk a tetejét. Kiszaggatjuk, a megmaradt tojással bekenjük, a lereszelt trappista sajtot rászórjuk.
Majd 175 'C-os sütőben 30-35 percig aranysárgára sütjük.