www.szakacstoni.hu
KERESÉS


Étel receptek >> Desszertek


A deszertek  az étkezések záróakkordjaként szoktuk fogyasztani ami általában édesség gyanánt szolgál.

Sajtos pogácsa
Share
iwiw

Megtekintve:16952
 
A pogácsa kelt tésztákhoz kovászt kell készíteni.
sajtos_pogacsa.jpgHozzávalók:
1 kg liszt
3 dl tej
5 db tojás
20 dkg trappista sajt
8 dkg élesztő
25 dkg sütő margarin
só, 1 csapott evőkanál cukor










Kovász:
1 evőkanál cukrot teszünk kis lábasba és beleöntjük a tejet kb. 40 'C-ra melegítjük és hozzátesszük a kezünkben elmorzsolt friss élesztőt, aztán 5-6 percig állni hagyjuk.

Tetszőlegesen kiválasztunk magunknak egy tálat, amiben dagasztunk, az l kg lisztből kb. 90 dkg öntünk a tálba (többi megmarad lisztezéshez) 4 db tojást, 1-et meghagyunk a kenéshez.)
A megolvasztott margarint és 10 dkg reszelt sajtot, illetve a kovászt hozzáadjuk a liszthez, ehhez kb. 3 dkg só szükséges, majd addig dagasszuk, míg a kezünktől el nem válik a nyersanyag és rugalmas nem lesz a tészta.

A végén cipót formázunk belőle és meglisztezzük a tetejét kb. 3 dkg liszttel. 30-40 percig kelesztjük úgy, hogy egy konyharuhával letakarjuk.

Amikor megkelt (azaz térfogata legalább kétszerese lesz) a tálból kifordítjuk a lisztezett nyújtódeszkára, itt kb. 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk el.
Késsel bevagdaljuk a tetejét. Kiszaggatjuk, a megmaradt tojással bekenjük, a lereszelt trappista sajtot rászórjuk.

Majd 175 'C-os sütőben 30-35 percig aranysárgára sütjük.

Borajánló
BADACSONYI KÉKNYELŰ
(Szeremley Huba)

- SzakácsTóni -




HOZZÁSZÓLÁSOK









Partnerek | Gyakran feltett kérdések | Linkgyűjtemény |
©szakacstoni.hu