Sült kacsamáj muskotályos mártással, blansírozott körtével, burgonya körettel
Megtekintve:26546
Serpenyőbe beleöntjük az olívaolajat, felforrósítjuk és ebben sütjük ki a kacsamájat kb. 1015 percig fedő alatt úgy sütjük, hogy közben meg-meg forgatjuk és vigyázunk arra, hogy meg ne keményedjen. Ezt úgy érjük el, hogy nem sózzuk, csak borsozzuk és majoránnával ízesítjük sütés közben. Ha ez kész félre tesszük, míg a burgonyapürét elkészítjük.
Sós vízben a megtisztított burgonyát megfőzzük, majd leszűrjük és habverővel összetörjük, miközben hozzáadjuk a tejfölt és a margarint, sóval, fehér borssal ízesítjük.
Muskotályos mártás:
Kristálycukrot karamellizálunk világos barnára, ráöntjük a 6 dl muskotályos bort, simára kevert liszt, víz keverékével (habarással) besűrítjük, amit rászűrünk a forró borra.
Sóval, fehér borssal, gyömbérrel esetleg még egy kis cukor hozzáadásával ízesítünk. 1-2 percig még forraljuk, majd a tűzről levéve margarin darabkákat szórunk a tetejére (montírozzuk), így nem bőrösödik be a teteje később sem.
1,6 kg kacsamáj
2 dl olívaolaj
4 dkg só
5 g fehér bors
8 g majoránna
5 db körte
1 ü. áfonya lekvár
20 dkg szeder
Mártáshoz:
6 dl muskotályos bor
3 dkg kristálycukor
só, fehér bors, gyömbér
5 dkg margarin
6 dkg liszt l,5 dl víz
2,5 burgonya
10 dkg margarin
2 dl tejföl
só, fehér bors
Körte elkészítése:
Meghámozott körtéket kimagozzuk és un. talpat vágunk neki, hogy stabilan álljon a tányéron. Lapos lábasban kb. 5 dkg cukrot szórunk és kb. 5 dl vizet öntünk rá, bele tesszük a félbevágott megtisztított körtéket és 5 percig fedő alatt pároljuk.
Tálalás: Először mindig a köretet tegyük a tányérra, ezt kövesse az ízlésesen felszeletelt kacsamáj, ezután a blansírozott körte, amibe áfonya lekvárt teszünk, végül lelocsoljuk muskotályos mártással és szederrel, friss körtével díszítjük.
Borajánló
Bor: VILLÁNYI RIZLING
Forgalmazó: Vylyan
Az ajánlódat elküldtük.