www.szakacstoni.hu
KERESÉS


Étel receptek >> Főételek


Mit ahogy az a nevévől is következik az étkezés fő étele. Általában a leves után következik.

Őzgerinc vadas szósszal, zöldséges rétessel
Share
iwiw

Megtekintve:15679
 
A friss vagy kiolvasztott őzgerincet alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és a következő módon pácoljuk. Sóval mindenhol besózzuk, fehér borssal szintén megszórjuk és mustárral jól bekenjük.
ozgerinc_vadas_szosszal.jpg2,4 kg csontos őrgerinc
20 dkg mustár
5 dkg só
1 dkg fehér bors
1 l napraforgóolaj
10 db babérlevél
2 csomag vadas fűszerkeverék
5 dkg áfonya lekvár
15 dkg szeder
1 dkg gyömbér
l dl. vörösbor
10 dkg margarin
10 dkg sárgarépa
10 dkg zöldborsó
10 dkg kukorica
1 csomag petrezselyemzöld
1 kg burgonya
1 réteslap
1 db tojás

Egy olyan edénybe helyezzük, hogy ha az olajat ráöntjük az teljesen ellepje, babérlevelet teszünk az olajba és 2-3 napig hűtőben érleljük.
Pácolást követően (2-3 nap elteltével) az olajból kivesszük és kezünkkel (vagy késsel) lehúzzuk róla az olajat, illetve a mustárt, hogy szépen felszeletelhessük egy bárd segítségével.
Egy nagy lapos lábasba sós vizet és 1 csomag vadas fűszerkeveréket tesszük, ebbe beleszedjük a felszeletelt őrgerincet kb. l-2 órán át főzzük (míg meg nem puhul) ha szükséges után önthetjük a párolgási veszteséget, de érdemes az elején erre számolni és úgy felönteni. Ha puhára főtt kiszedjük a léből, amit később szósznak elkészítünk.
A megfőtt őzgerincet egy serpenyőben olívaolajon gyengén megsütjük, közben itt is megszórjuk egy kis vadas fűszerkeverékkel, ha a hús külseje szépen elszíneződött (minimális pörzsanyag keletkezik) tálalásra kész.

Vadas szósz:
Amiben a hús főtt azt a levet besűrítjük (5 dkg liszt és 2 dl víz habarásával, amit csomómentesen elkeverünk és hozzáöntjük a léhez) vörös borral, áfonyalekvárral, sóval, fehérborssal, gyömbérrel beízesítünk, felforraljuk és az egészet átszűrjük a tetejére margarin darabkákat szórunk (montírozzuk) így az íze is jobb lesz és nem bőrösödik be teteje.

Zöldséges rétes:
Rétes tésztát készítünk a receptnél ismertetett módon, vagy fagyasztott rétestésztát használjunk, tölteléknek a felsorolt zöldségeket használjuk, amit sós vízben puhára főzünk, leszűrjük és a rétestésztába göngyölünk, a tetejét tojással megkenjük, majd kikent tepsibe 180 'C sütőben 20-25 percig sütjük, ezt követően szeleteljük és tálaljuk.
Petrezselymes burgonyát is adhatunk mellé. Szederrel. áfonya lekvárral díszítjük.
Borajánló

Bor: ZWEIGELT
Forgalmazó: Taschner - Sopron
- SzakácsTóni -




[Előző 25]     
HOZZÁSZÓLÁSOK









Partnerek | Gyakran feltett kérdések | Linkgyűjtemény |
©szakacstoni.hu