Az előételeket a leves után vagy előtte szoktuk fogyasztani. Ezek általában kis adagok, adhatjuk reggeliként, vagy készíthetjük ünnepi hidegtálak részeként, vagy főfogásként is.
Hozzávalók: 60 dkg. csiperke gomba 0,3 dl. tejszín 10 dkg. liszt petrezselyemzöld 60 dkg. vörös hagyma fehér bors só |
Rétes:
A gyúródeszkára halmozott lisztre tesszük a margarint és a tojássárgát, illetve az ecetet, ha szükséges egy kis meleg vizet. Alaposan átgyúrjuk majd nyújtófa segítségével kinyújtjuk, több rétegben össze hajtjuk és ismét nyújtjuk, végül cipóvá gyúrjuk. Kb. 20 percig pihentetjük úgy, hogy egy kis olajjal megkenjük a tetejét (egyszerűbb, ha fagyasztott rétest veszünk).
Töltelék:
A sertésvelőt hártyájától megtisztítjuk és egy kis ecetes vízben megmossuk. A serpenyőben megdinsztelt finomra vágott hagymát, sóval, borssal, majoránnával, bazsalikommal ízesítjük és a víztől lecsepegtetett velőt hozzáadjuk kb. l5 perc felsütés után hozzáadjuk a tojásokat, még 10 perc sütés után kész a töltelék.
A rétes tésztát a tepsi méretéhez nyújtjuk, töltelékkel megtöltjük, feltekerjük, felvert nyers tojással a tetejét megkenjük. Olajjal kikent tepsibe helyezzük és kb. 175 C°-os sütőben kb 25 percig sütjük. Ha szép aranysárgára sült, felszeleteljük, és tálaljuk.
Gomba mártás:
A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük (előzőleg felszeletelt tisztított csiperke gombát forró zubogó vízben leforrázzuk, illetve 5-6 percig sós vízben főzzük aztán leszűrjük), ha üvegesre pirítottuk (átlátszóra) hozzáadjuk a gombát 2-3 percig pirítjuk, közben a tejszint és a lisztet simára keverjük és ráöntjük a gombára, sóval, fehér borssal, petrezselyemzölddel ízesítjük a sűrűségét kevés vízzel tetszőlegesen beállítjuk. Tálalása a képen látható módon.
Borajánló
SOMLÓI FEHÉR FÉLSZÁRAZ
Partnerek | Gyakran feltett kérdések | Linkgyűjtemény | |
©szakacstoni.hu |